Tel: 021 2102242 facebook-icon

Vacanta Toscana – Montecatini Alto si Funicularul istoric

/Vacanta Toscana – Montecatini Alto si Funicularul istoric

Vacanta Toscana – Montecatini Alto si Funicularul istoric

By | 2022-03-04T11:57:41+02:00 februarie 3rd, 2019|blog|0 Comments

Vacanta Toscana – Montecatini Alto si Funicularul Istoric

“…Am trecut, deci, prin fata ansamblului Termini Tettuccio, in drum spre Montecatini Alto, aflat la 299 metri altitudine fata de nivelul marii. Statia de plecare a funicularului se afla pe Viale Armando Diaz din Montecatini, iar statia terminus pe Via Vittorio Veneto in Montecatini Alto.
Funicularul – foarte pitoresc – a fost construit in perioada 1897 – 1898. A functionat neintrerupt, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial (cand a fost scos din functiune). Apoi a fost restaurat si redat in circulatie in anul 1949. Funicularul are un traseu cu o lungime de 1055 metri, pe o inclinare medie de 21 %, pe inaltimea de 234 m a colinei. Are doua vagoane rosii – Gigio si Gigia – si poate transporta 40 de persoane, viteza vagoanelor fiind de 2,5 m/sec = 9 km/ora. Pretul unui bilet andata e ritorno (dus-intors) este de 8 EURO/persoana.

Montecatini Alto este o statiune atractiva, aflata pe vechiul loc al unui castel medieval distrus in secolul XVI. M-am dat jos din funicular, am facut cateva fotografii cu imaginile spectaculoase ale vaii la poalele careia se intinde Montecatini Terme si am mers pana in piata centrala a oraselului – Piazza Giuseppe Giusti, numita astfel dupa numele poetului  care a locuit aici multi ani, a carui statuie domina piata. Aceasta este plina de terasele restaurantelor si cafenelelor.

Piete si porti medievale…

Piata Giuseppe Giusti este dominata de Torre Ugolino – unul dintre rarele vestigii ramase din epoca medievala. In fata Cappella di Piazza – este o bisericuta veche cu un cancello in ferro battuto (portal de fier forjat, foarte pitoresc). Mai departe se afla cladirea Teatro dei Risorti – edificiu din secolul XVII, utilizat ca loc al intrunirilor publice si ocazional si ca teatru, astazi restaurant modern. Dincolo de cladirea teatrului se afla Palazzo del Podestà ocupat altadata de reprezentantul autoritatii florentine la Montecatini. Pe fatada acestuia se gasesc numeroase armi nobiliares (insemne heraldice) din sec XVII si XVIII.

Merg mai departe pe sub Porta di Borga – singura poarta ramasa in picioare din cele sapte porti ale oraselului si ajung in fata bisericii parohiale. La Propositure Apostolica di San Pietro – construita pe locul unei biserici medievale dedicate Arhanghelului Mihail. Biserica este de stil romanic in exterior si baroc in interior, cu trei nave centrale si cu multe capele laterale construite din pietra serena si decorate cu frumoase fresce… Remarcabila este pictura din scoala lui Perugino. Madonna con bambino e i Santi Rocco e Alberto Carmelitano. In biserica exista si o cristelnita (fonte battesimale) din marmura. Se ajunge trecand prin  porta noce intagliato daruita de papa Pius V in anul 1580.

 Muzeo dell’Arta Sacra…

… exponate deosebite : o Madona din lemn de secol XIII, vestminte liturgice si un pretios Reliquiario di Santa Barbara. Acesta este din argint si contine o parte din craniul acestei sfinte venerate de locuitorii din Montecatini. La iesire, masiva Campanile medievala cu cele doua randuri de clopote, produce turistului din mine, un efect aproape cinematografic.”

Toscana e mai frumoasa cu noi!

Programul nostru de TOSCANA 2022:

Toscana pentru Iubitorii de Arta – autocar – Iulie-August 2022

Vacanta Toscana- 7 zile avion- August 2022

 

Lasa un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate*

Vacanta Paste Italia