Tel: 021 2102242 facebook-icon

Sicilia – Catedrala Monreale

/Sicilia – Catedrala Monreale

Sicilia – Catedrala Monreale

By | 2023-07-26T19:01:28+02:00 iulie 26th, 2023|blog|0 Comments

Sicilia Catedrala Monreale

Un gigantic mozaic bizantin, ireal de frumos si perfect pastrat, aflat in Catedrala din Monreale: acesta este principalul argument turistic al micului orasel sicilian Monreale, aflat la cativa kilometri la sud-vest de Palermo, in asa-numita Conca d`Oro, Valea de Aur; la oferta turistica din Monreale se adauga un splendid claustru in stil arab, avand 228 de coloane una mai frumoasa ca alta, decorate cu arabescuri si cu benzi de mozaic care par incrustate cu aur; poate parea putin pentru a bate drumul pana la Monreale, dar va spun eu, merita cu varf si indesat.

Considerata emblematica pentru stilul arabo-normand, alaturi de vestigiile din Palermo, Catedrala din Monreale are un exterior mai degraba simplu si auster, care nici nu te lasa sa banuiesti ce minunatie se ascunde inauntru: asa ca odata ce ii treci pragul te pomenesti in fata unei formidabile surprize – una dintre minunile lumii medievale: 6.340 metri patrati de mozaicuri bizantine si ornamente arabe sunt desfasurate pe tavanul si peretii Catedralei, lasandu-te fara cuvinte. Imagini de sfinti, ingeri, scenele biblice si un urias Christ Pantocrator sunt realizate in cel mai curat stil bizantin, de catre artistii greci din Sicilia acelor vremuri, intr-o armonie desavarsita cu alaturatele motive ornamentale arabe, realizate de artistii mauri ai insulei. Trebuie spus ca mozaicuri bizantine de asemenea calibru mai exista in Italia doar la Ravenna si Venetia; insa se pare ca mozaicurile din Catedrala din Monreale sunt cea mai mare suprafata acoperita cu mozaicuri bizantine din toata Italia.

Sicilia Catedrala  Monreale a fost construita de regele normand William al II-lea cel Bun in anul 1174; iar ridicarea ei este pusa in legatura cu povestea rivalitatii dintre rege si principalul sau consilier Walter Ophamil, arhiepiscop de Palermo, care devenise foarte puternic in regat dupa ce fusese tutore al regelui; dorind sa ii micsoreze puterile lui Ophamil regele s-a sfatuit Matteo d’Ajello, celalalt mare consilier regal, si a decis ridicarea Catedralei din Monreale si a manastirii benedictine de langa ea, dupa care in 1176 a numit si un arhiepiscop de Monreale, care devenea din start cel putin egalul lui Ophamil; asa se face ca Walter Ophamil s-a ambitionat cativa ani mai tarziu sa ceara construirea Catedralei din Palermo, cu scopul declarat de a depasi in frumusete Catedrala din Monreale, ridicata de rege. Intre noi fie vorba, de fapt „meciul” lor s-a terminat la egalitate, pentru ca ambele sunt cat se poate de frumoase in felul lor: catedrala din Monreale pentru interiorul ei, in timp ce Catedrala din Palermo pentru arhitectura sa exterioara.

La fel ca si Catedrala din Monreale, nici claustrul imediat invecinat nu promite nimic spectaculos cand e privit din afara. Inauntru insa te asteapta o alta mare surpriza: o minunata curte din secolul 12, in stil arab, de forma patrata, avand in mijloc o fantana din aceeasi perioada, inconjurata de galerii si porticuri avand 228 de coloane splendide, una mai frumoasa ca alta; avand capiteluri sculptate cu siluete umane si bogat decorate cu arabescuri si cu benzi de mozaic cu ornamente geometrice, coloanele par a fi incrustate cu aur; si sunt asa frumoase incat iti vine sa le admiri si sa le fotografiezi pe fiecare in parte. Iar din curtea claustrului se deschide o panorama buna a locurilor din jurul Monreale.

Una peste alta, cam atat are de oferit Monreale turistilor sai, Catedrala din Monreale cu mozaicurile bizantine si cu claustrul. Oricum, piata centrala din Monreale este si ea un loc placut, de care sa iti aduci aminte; iar dupa o plimbare de vreo 20 de minute pe jos vei putea vedea si Castellacio, un castel normand din sec. 12, cocotat pe o culme si cu o vedere frumoasa asupra Vaii de Aur.

 

 

Sicilia Catedrala  Monreale este una dintre cele mai mari si frumoase catedrale ale lumii. Pastrandu-si aproape in intregime minunatele mozaicuri, aceasta incanta privirea oricarui pelerin care ii calca pragul. Catedrala se afla in orasul Monreale, un micut orasel din Sicilia, aflat la o distanta de 15 kilometri mai spre sud de Palermo, Italia.

Biserica cea mare a fost intemeiata inainte de anul 1174, de catre imparatul norman William al II-lea, cunoscut drept Wilhelm cel Bun, nepotul lui Roger al II-lea. Catedrala facea parte constitutiva dintr-un ansamblu mai mare, alaturi de care se mai inalta si o abatie, Palatul Regal si o cladire de resedinta a arhiepiscopului.

 

Sicilia Catedrala Monreale – scurt istoric

Dupa ocuparea orasului Palermo de catre arabi, in anul 831, episcopul din Palermo a fost nevoit sa isi mute scaunul de resedinta in afara capitalei. Titlul de catedrala a fost dat, cu aceasta ocazie, unei micute biserici inchinate Sfintei Chiriachi, dintr-o localitate invecinata. Aceasta localitate va fi numita, peste ceva vreme, Monreale.

Dupa cucerirea normanda, in anul 1072, crestinii au putut sa se intoarca in vechea catedrala a orasului. Perioada in care catedrala s-a aflat in Monreale a avut, probabil, un important rol in decizia luata de regele William al II-lea de a ridica o mareata catedrala pe locul fostei Biserici a Sfintei Chiriachi.

Oraselul era de mica importanta, insa venirea aici a regilor normanzi ai Siciliei a dus la alegerea locului drept resedinta de vanatoare si odihna, drept urmare, importanta locului a inceput sa creasca. Sub regele William al II-lea, mareata manastire a calugarilor benedictini, veniti din Cava de Tirreni, cu biserica acesteia, a fost intemeiata si inzestrata cu multe proprietati. Aceasta noua constructie indeplinea insa si un puternic scop defensiv. Monreale-ul a ajuns astfel scaunul de resedinta al mitropolitului din Sicilia.

Catedrala din Monreale este una dintre cele mai mari si bine lucrate exemple de arhitectura normanda din lume. Ridicarea acesteia a fost facuta intre anii 1172-1173, la dorinta regelui William al II-lea. In anul 1182, biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost ridicata la rangul de catedrala mitropolitana, printr-o bula a papei Lucius al III-lea.

Wilhelm al II-lea (1166-1189) s-a gandit sa faca din catedrala de la Monreale, a carei constructie a intreprins-o pe dealurile ce domina orasul Palermo, unul dintre cele mai mari sanctuare ale crestinatatii, care sa intreaca in amploare si in fast Capela Palatina, socotita pe buna dreptate cea mai importanta realizare arhitecturala din timpul domniei bunicului sau, Roger al II-lea.

Sicilia Elvetia – uimitoarea tara a cantoanelorElvetia – uimitoarea tara a cantoanelorCatedrala Monreale – arhitectura si minunatele mozaicuri

Biserica din Monreale este o bazilica cu transept care, din pricina dimensiunilor ei, nu mai este acoperita de o cupola sprijinita pe bolti, spre deosebire de Capela Palatina, ci de o lanterna deasupra intersectiei, flancata, la un nivel inferior, de acoperisuri in doua pante.Mozaicurile, incepute cu putin inainte de anul 1180, au fost terminate la inceputul anului 1190. Maiestria pe care o dovedesc, spiritul de claritate si de ierarhie care le comanda repartitia, in sfarsit stilul lor arata ca artistii au venit din Imperiul bizantin si, foarte probabil, de la Constantinopol. S-a crezut uneori ca, pentru executarea acestor panouri, Wilhelm al II-lea ar fi adus mozaicari de la Salonic, oras pe care il cucerise in 1185. Dar decorarea bisericii a inceput cu mult inaintea acestei date si remarcabila ei unitate dovedeste ca planul general al lucrarilor fusese intocmit de la inceput.

Programul iconografic a fost imprumutat de la Capela Palatina, dar tratat cu o grija mult sporita fata de coerenta. Pentru absida creatorii s-au inspirat totusi mai mult din catedrala de la Cefalu. Un bust mare al Pantocratorului facand gestul binecuvantarii ocupa toata conca, dobindind o si mai mare amploare decat inaintasii sai de la Cefalu si din Capela Palatina. In zona urmatoare, Fecioara desemnata prin inscriptia greaca drept Panachrantos (Preacurata, fara indoiala ca o referinta la controversele timpului asupra Imaculatei Conceptii) troneaza cu Pruncul intre arhanghelii Mihail si Gavriil si cei doisprezece apostoli, al caror sir se revarsa pe stalpii din capatul absidei si ajunge pana pe zidurile nord si sud ale altarului.

Dibacia cu care pictorul a dispus apostolii astfel incat, in ciuda intinderii registrului pe mai multi pereti, ei nu formeaza o succesiune de figuri frontale izolate, ci un grup intors catre Fecioara, nu putea fi decat opera unor artisti iscusiti in a se adapta unor cadre care nu erau cele ale edificiilor bizantine: numai niste mesteri formati de o lunga traditie in exercitarea meseriei lor erau in masura sa faca dovada unei asemenea indemanari.

Nu la fel se punea problema pentru cei paisprezece sfinti si sfinte din zona urmatoare, care, dimpotriva, intr-un fel foarte savant, stau in corespondenta simetrica cu ceilalti de pe peretele din fata: Clement I, de pilda, corespunde lui Silvestru. Aici nu s-au retinut decat sfintii onorati de biserica latina si dintre care majoritatea formau obiectul unei evlavii deosebite in Sicilia si in Italia. Se releva prezenta lui Thomas Becket, ucis in 1170 si canonizat inca din 1173.        

Pavel si Petru au fost infatisati tronand in absidele laterale, primul la nord, al doilea la sud. Dar episoadele din viata lor, in loc sa fie mutate in colaterale, asa cum se intamplase la Capela Palatina, au impodobit peretii capelei din fata celor doua abside, asa incat sa se obtina acea unitate mai mare a decorului, pe care au urmarit-o mesterii de la Monreale. Acestia au luat in chip evident ca modele mozaicurile din Capela Palatina. Poate chiar au avut la indemana caietele de desene ale inaintasilor lor. Dar anumite scene pe care le-au adaugat si cateva motive pe care le-au introdus par sa indice ca ei s-au bizuit si pe alte culegeri. In sfarsit, ei au adus modificarile destinate sa dea mai mult echilibru si armonie compozitiei panourilor.

Careul central si cele doua brate ale transeptului sunt ocupate de scenele din viata lui Hristos, incepand cu Vestirea lui Zaharia, pana la Pogorarea Sfantului Duh. Ele sunt dispuse intr-o ordine narativa, care ia ca punct de pornire Eevanghelia dupa Luca, intercaland in ea episoade din celelalte evanghelii, si nu in functie de desfasurarea sarbatorilor liturgice, contrar obiceiului din acea vreme.

In nava centrala se desfasoara episoadele Facerii, inspirate din acelea zugravite in Capela Palatina si cuprinzand si ele scene de la Facerea lumii pana la Lupta lui Iacov cu ingerul. Dar artistii de la Monreale, spre deosebire de realizatorii Capelei Palatine, au adaptat tablourile la cadrul deosebit al spatiilor dintre arcade. La fel ca si in privinta subiectelor evanghelice, ei au profitat cu dibacie de elementele de peisaj si de arhitecturi.   

 

Lasa un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate*

Vacanta Paste Italia