Tel: 021 2102242 facebook-icon

Madrid- Plaza Cibeles

/Madrid- Plaza Cibeles

Madrid- Plaza Cibeles

By | 2021-09-23T13:02:44+02:00 februarie 2nd, 2019|blog|0 Comments

PLAZA CIBELES

Fantana Cibeles  creata in 1782 (si amplasata initial  pe Passeo de Recoletos) si situata in locatia actuala din 1895 a dat numele emblematic uneia din cele mai faimoase piete din Madrid, in timpul lui Carol III. Fantana are statuia zeitei Cibele, zeita Pamantului, agriculturii si fertilitatii, ce conduce un car tras de lei. Este inconjurata de cladiri grandiaoase: Palatul  Buenavista Palace (Cartierul General al Armatei), Palatul Linares (Casa de América, restaurata in 1992, azi central de cultura latino-americana), Palatul Comunicatiilor METROPOLIS(cadire alba care seaman cu un tort de nunta, fosta Posta, actual birou al Primarului din Madrid, una din cladirile emblematice al Madridului, proiectata in 1905 de arhitectii francezi jules si Raymond Fevrier ; definitoriu este ghirlanda de bronz ce inconjoara cupola; initial detinuta de o companie de asigurari care a comandat statuia din varf care reprezinta pasarea Phoenix, care ardea pe un rug funerar si apoi renastea din propria cenusa) si Banca Spaniei (fondata in 1856, si, 20 ani mai tarziu a obtinut dreptul exclusive de a emite banknote.
Cea mai impresionanta parte este sectorul din colt decorat cu cariatide si colane tipice stilului neobaroc, un ceas de marmura si un glob aurit; rezervale de aur ale Spaniei sunt depozitate mai departe in criptele de sub PLaza Cibeles; pe langa aur principalul tezaur al bancii il constituie colectia de arta, cu lucrari apartinand artistilor renumiti, de la Goya la Tapies si poate fi vizitata doar cu o cerere scrisa adresata bancii).

Zeita si lei sunt sculptati din marmura purpurie de Toledo, iar restul cu piatra de Redueña (din apropierea Madridului)

Francisco Gutiérrez a sculptat figura principala, zeita Cibele. Cei 2 lei care trag carul au fost sculptati de francezul Roberto Michel. Leii reprezinta personajele mitologice Hippomenes si Atalanta.Fantana nu este doar un  monument artistic. De la bun inceput a fost si foarte utila pentru madrilèni. Avea 2 conducte de apa care au operat pana in 1862. Una din ele alimenta cu apa transportatorii oficiali, de obicei asturienii si galicienii, care carau apa catre casele lor, iar cealalta era pentru publicul general. Caii beau direct din bazin. Fantana cu jeturile elegante sunt frumos laminate noaptea.

Vacanta Madrid Plaza Cibeles

Zeita este si pe stema F.C. Real Madrid.  Toate victoriile Real Madridului sunt celebrate aici.

Lasa un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate*

Vacanta Paste Italia